Välj sjal eller sele

TILLBAKA TILL NATUREN 1

Vilken bärsjal eller sele ska man välja?

Att bära barn är naturligt och inskrivet i vår genetik. Alla föräldrar mer eller mindre måste bära på sina barn, det går inte att undvika.

Barnvagnen blev uppfunnen år 1730 och var till en början tillgänglig bara för de rika.
Vad gjorde man innan dess? Människor använde olika typer av tygstycken för att bära sina barn. Det var ett av de första och mest grundläggande verktygen uppfunna av människan. I många kulturer som t ex afrikanska eller hos inuiter i svåra klimat bär man på barn på olika sätt dagligen.

På marknaden finns många olika produkter för att bära barn:

  • sele, ergonomisk sele, hybrid sele (även kallad asiatisk sele)
  • vävda bärsjalar
  • ringsjalar
  • elastiska bärsjalar / trikå sjalar
  • övriga

ELASTISK BÄRSJAL – elastiskt tyg särskilt rekommenderat till att bära nyfödda upp till cirka 10 kg. Bebisen kan sitta i bärsjalen i vertikal position eller ligga. Det finns en grundläggande knytteknik för att åstadkomma båda positioner. Bebisen har alltid 3 tyglager på sig. Man sätter in bebisen i en nästan färdig knuten bärsjal och tar ut bebisen utan att ta av bärsjalen. Man justerar inte tyget med bebisen i. Om sjalen är för lös eller för tät måste man ta av den och knyta om.

RINGSJAL – rund 2 m långt tyg som på ena änden har 2 ringar. Den fria änden drar man igenom den andra änden med bältspännen. Ringsjal kan man använda till barn från födseln och upp till 2 år*. Den tar lite plats och är snabb att ta på och av. Man kan bära barn liggande, på höften, mage mot mage och även på ryggen (men jag rekommenderar inte det i första hand, det kan vara lite obekvämt).

VÄVD BÄRSJAL kan man använda till nyfödda upp till 3 år*. Det finns många olika knyttekniker. Man kan bära barn mage mot mage, på höften, liggande eller på ryggen. Tyget spänns till lagom bekväm storlek passande både för bebisen och den som bär. Tyget fångar in bebisens rygg utan att belasta den med tryck och den lilla kroppen vilar bekvämt mot förälderns bröst. (Den möjligheten gör att alla krafter som verkar på bebisens rygg tar bärsjalen och den lilla kroppen är inte belastad och bebisen vilar bekvämt på förälders byst.)

EN SELE – man kan bära barn i den, mage mot mage och även på ryggen. Den har band som kan knytas eller spännas och är lätt att sätta på. Den rekommenderas för barn som kan sitta själva (håller huvudet och ryggen är stabil). Det finns sele som har en spädbarnsinlägg så att man kan använda den till bebisar, dock sjal ger bäst avlastning till små kroppar.

Bärsjalar kan vara gjorda från många olika typer av tyg. Själva tyget kan ha olika funktioner, en är tunnare, den andra tjockare. T ex är bambu känt för högre fuktupptagning, mjukhet och svalhet och bärsjalar från det tyget är oftast rekommenderade till varma sommardagar. Det kan hända att bärsjalar från bambu kan vara lite hala, vad gör att tyget kan lättare släppa på spänningar. Du väljer helt enkelt det tyget som känns bäst för dig.

OLIKA TYGSORTER: bomull, ylle, bambu, silke, hampa, för att nämna några.

Det som är viktigast när man använder en bärsjal eller sele är bebisens position, som jag kallar fysiologisk ”groda” position. Nuförtiden har vi koncentrerat oss så mycket på, att det ska gå snabbt och enkelt att sätta på och bekvämt för oss föräldrar, så vi glömmer nästan barnens ergonomi. Verktygen som man använder för att bära spädbarn ska ge optimal kroppsställning och stödja hela kroppen. Nyfödda barn har för svaga muskler och ben som är gjorda av brosk, samt intervertebrala utrymmen är inte heller färdigutvecklade som ger dålig skydd till nerverna. Rätt kroppsställning i långvariga och upprepade positioner är viktig för rätt kroppsutveckling. Rätt stöd till kroppen hjälper att minska spänning och stress.

För alla metoder rekommenderar jag vävda bärsjalar. De är mest funktionella och flexibla samt möjliggör perfekt justering anpassad till både bebisen och den som bär.

Det är klart alla väljer det som känns bäst för dem, men utan att glömma bebisens stöd och kroppsställning.

*Det finns ingen vikt eller åldersgräns för användning av dessa produkter, de kan användas så länge man orkar bära och så länge barnet vill samarbeta. Bärsjalens tyg klarar även att bära en vuxen människa 😉

© Millame 2015