Lång vävd sjal vs

Sammanställning

Vävd sjal vs Trikå

En vävd sjal är mycket mer funktionell och flexibel. Man kan använda dem till nyfödda, även prematurfödda, egentligen upp till hur mycket vi orkar bära och hur länge barnet vill samarbeta. Även om tillverkarna säger att man kan knyta en trikå sjal på många olika sätt, tycker jag personligen att det bara finns en knytning som är ergonomisk för bebisen och bara när den är rätt knuten. Enligt instruktionerna kan man använda en trikå sjal upp till 10 kg. Personligen tycker jag att runt 5 kg börjar man känna vikten ordentligt och tyget klarar inte påfrestningen, utan sträcker sig. I trikåsjalen har också bebisen 3 tyg lager på sig, vilken kan kännas rätt varmt och det är oftast anledningen varför föräldrarna vill byta till en vävd sjal. Trikåsjal är oftast den som många föräldrar börjar med för att bära sina spädbarn, den är mysigt och mjuk. Man måste inte ta av sjalen för att ta ut bebisen och sätta i den igen. Man sätter bebisen till en färdig knuten sjal och man måste inte spänna tyget. OBS! Att man inte måste spänna tyget betyder inte att den inte ska vara tajt. Den ska vara tajt och bebisen ska sitta i rätt position. Om tyget blir slappt då måste man ta ut bebisen och knyta om sjalen. I en vävd sjal räcker det att bara spänna åt.

Vävd sjal vs Sele

Jag brukar säga att den största skillnaden är i vikten och balansen. Sjal: det finns bara en vikt – jag och bebisen som en enhet. Sele: det finns 2 vikter – jag och bebisen som jag bär. När man bär på ryggen, sitter barn högre upp i sjalen. Det finns sele med spädbarnsinlägg så att man till och med kan bära nyfödda i dem, dock tycker jag att en rätt spänd sjal är oersättlig.  I sjalen hamnar bebisen närmare oss och tyget tar all belastning på dess kropp. Det är tyget som bär och bebisen vilar bekvämt mot vår byst. För de flesta föräldrar går sele att sätta på lite snabbare än en sjal. Man blir också lite skrämd med detta långa tyg och att man måste spänna den (det är den största fördel enligt mig, att man kan anpassa tyget till sig och bebisen). Om vi vill bära ett barn med ytterkläder på (t ex en vinteroverall), så är sele är bättre. Sjal är nästan omöjlig att spänna rätt med massa ytterkläder på.

Vävd sjal vs Ringsjal

Ringsjal är toppen till korta promenader, hushållssysslor, när man går upp och ner från trappan, från och till bilen när man ska till BVC etc. Ringsjal går snabbt att ta på och av. Man kan ha den på sig och sätta barnet i, när det behövs. Ringsjal belastar bara en axel därför är det viktigt att byta axel efter cirka 30 min.