Om Millame

Bakom Millame står en aktiv mamma som kombinerar mammarollen med yrkeslivet och finner glädje i vardagen. Jag heter Olga och jag är en tvåbarnsmamma, sambo, diplomerad bära-barnrådgivare, doula , amningsrådgivare (hjälpmamma) och kursledare på Amningshjälpen, samt BirthYoga instruktör. Jag en aktiv medlem på Amningshjälpen, Odis (organisation för doulor och förlossnings pedagoger) samt grundare till SREB Svensk Riksorganisation för Ergonomiskt Barnbärande.
Hos Millame har ni också en möjlighet att låna en bärsjal/sele och testa den i lugn och ro hemma. Ni har också en otrolig chans att köpa fabulösa bärsjalar och bär-tillbehör i butiken.

Millame utgår från Malmö område men håller kurser och föreläsningar (på svenska, engelska och polska) även runt om i Sverige.

Har ni frågor? Vill ni veta mer? Kontakta Millame

Millames Början

Allting började när jag kom in föräldrars värld, först som gravid, sen som mamma, sen som tvåbarnsmamma och till slut som bära-barnrådgivare.

Åren 2011 då min dotter Milla bara var några månader gammal, fick jag veta att jag är gravid igen. Jag letade efter en lösning som skulle göra det möjligt att hålla ett spädbarn och samtidigt ta hand om en ettåring och jag fann det. Jag hittade bärsjalar, som blev till stor hjälp redan när jag var höggravid. Felix var bara 5 dagar gammal när han sov i bärsjalen för första gången. Jag upptäckte att det fanns ingen, som kunde hjälpa med knytningar här i Sverige. Gjorde jag det rätt? Alla förmodligen frågar sig det samma.

BABYWEARING

Våren 2013 utbildade jag mig till bära-barnrådgivare på Polish Babywearing Academy AND. Jag började jobba med det direkt efter. Det var så himla roligt att dela min passion, erfarenhet och kunskap med föräldrar i Sverige. Jag älskar att vara en bära-barn rådgivare. Det glädjer mig så mycket när föräldrarna berättar för mig hur deras liv har förändrats sedan de började använda en bärsjal.

Utbildning på AND

För att bli en bära-barn rådgivare räcker det inte med att bara gå en kurs, det är en mycket komplex utbildning. Jag gick min utbildning hos Polish Babywearing Academy. AND–utbildningen som består av 2 blocks (6 dagar), där deltagarna lär sig om bebisens anatomi och fysiologi, har föreläsningar med en barnläkare och barnsjukgymnast, lär sig om olika bärsjalar och selar samt lär sig att knyta och använda dessa. Till detta tillkommer även lite om barnpsykologi, kommunikation, träning (”giraffspråket” mellan rådgivare – barn – förälder) och väldigt intressant föreläsningar om kängurumetoden och kontakten hud-mot-hud. Men det är fortfarande inte allt… Man måste rapportera regelbundet till AND Akademi och man måste komma 1-2 gånger om året på uppföljningsträffar, för att rapportera, träna på knyttekniker samt ta reda på ”bära-barn nyheter”.

Som bära-barnrådgivare tillhandahåller jag diplomerad rådgivning om hur man bäst bär barn på ett ergonomiskt och fysiologisk sätt. I mitt jobb lägger jag särskild betoning på säkerhet, med hänsyn till barnets fysiologi. Knyttekniker jag lär ut är alltid ergonomiska, både för barn och föräldrar. Jag jobbar mestadels med vävda bärsjalar, men kan även visa tekniker för elastiska sjalar och selar.

DOULA

För att öka min kunskap och hjälpa föräldrar ytterligare, har jag hösten 2015 utbildat mig till doula via Odis organisation.

Som bära-barnrådgivare träffar jag många gravida kvinnor, samt småbarnsföräldrar. Många av dem kämpar för att anpassa sig till nya rollen. En av de största fördelar med sjalar (med att bära) är den magiska närheten som hjälper att bygga anknytning med bebisen, för mamma, pappa och andra som bär. Sjalar hjälper också att vara aktiv med bebisen på sig. Precis så kom idé för att bli en doula och kombinera sjalar med stöd under graviditeten, samt under och efter förlossningen. I 2016 har jag till och med avslutat en rebozo workshop för doulor. Vilken fantastik sätt att kombinerar sjalar och doulande!

Vårt liv kan bli så mycket enklare och lättare och oftast det som man behöver är bara små tricks och råd. Varför ska man inte ta emot den hjälpen? Man måste inte göra det själv, man måste inte vara ensam. Många “tricks” som jag har lärd mig på doula kursen, använder jag personligen i vardagen för att hantera stress och smärta. Oftast gäller det bara att öka sin kunskap. Jag tycker att bra förlossningsbetydelse har enorm påverkan på anknytningen till bebisen och anpassning till nya livet, samt oftast nya kroppen. Att vara väl förbered är viktigt för mamma men också för pappa.

Doula Olga Chrsitensen f.d. Rokicinska – Odis

Jag har alltid varit stolt över mina förlossningar och över min sambo som gav mig helt otroligt stöd vid båda tillfälle. Båda förlossningar var helt olika och positiva. Nu vet jag att ändå jag visste absolut ingenting om det vad hände. Jag var inte förbered till att amma, men jag gav inte upp. Jag hittade till Amninghsjälpen och fick hjälp från dem. Redan då, bestämde jag mig att ge tillbaka någon gång i framtiden.

AMNINGSRÅDGIVNING

I april 2016 blev jag färdig utbildad hjälpmamma och amningskursledare på Amningshjälpen. Sedan dess svarar jag på amningsfrågor, ger stöd och håller regelbundna Amningskurser för Blivande Föräldrar. Kursernas innehåll omfattar så mycket mer än bara amning. Vi pratar också om anknytning, pappans roll, samt den första tiden med bebisen.

BIRTHYOGA

Yoga har hjälpt mig under många år att hålla kroppen och sinne frisk. BirthYoga Är mycket speciell och limmar ihop bärande, doulande och amning. BithYoga är en blandning mellan olika yogatyper, mindfullness och mental träning som bidrar till mors och bebisens välbefinnande, förbereder till förlossningen, ger verktyg som man kan använda under förlossningen, samt rehabiliterar och leker kroppen efter graviditeten och förlossningen.

SREB

Våren 2018, jag och 3 fantastiska kvinnor Zarah Stolt, Linnea Gelfgren och Ellinor Rydhamn Ledin startades SREB Svensk Riksorganisation för Ergonomiskt Barnbärande. SREB arbetar för att sprida kunskap i samhället om barnbärande, skapar en gemensam plattform för konsulter/coacher samt samlar den kunskap och kompetens som finns inom ämnet.

Att bli förälder kan förändra våra liv och jag vill hjälpa er att njuta från barnets magi redan från första stunden. Det finns verkligen inga perfekta föräldrar eller perfekta barn, men det finns mängder av perfekta och magiska stunder. Jag har träffat hundratals föräldrar och barn sedan Millame startades. Jag är förälder själv. Vi är alla superhjältar! Inget kan motivera mig och ge mig mer energi än Er ”tack”.