Jag som Doula

“I am choosing to be a voice of Love rather than a voice of fear! That’s why I call myself a Doula” Louise Rosén

Allting började när jag kom in föräldrars värld, först som gravid, sen som mamma, sen som tvåbarnsmamma och till slut som bära-barnrådgivare.

Jag har alltid varit stolt över mina förlossningar och över min sambo som gav mig helt otroligt stöd vid båda tillfälle. Båda förlossningar var helt olika och positiva. Nu vet jag att ändå jag visste absolut ingenting om det vad hände. Jag var inte förbered till att amma, men jag gav inte upp.

Som bära-barnrådgivare träffar jag många gravida kvinnor, samt småbarnsföräldrar. Många av dem kämpar för att anpassa sig till nya rollen. En av de största fördelar med sjalar (med att bära) är den magiska närheten som hjälper att bygga anknytning med bebisen, för mamma, pappa och andra som bär. Sjalar hjälper också att vara aktiv med bebisen på sig. Precis så kom idé för att bli en doula och kombinera sjalar med stöd under graviditeten, samt under och efter förlossningen.

Vårt liv kan bli så mycket enklare och lättare och oftast det som man behöver är bara små tricks och råd. Varför ska man inte ta emot den hjälpen? Man måste inte göra det själv, man måste inte vara ensam. Många “tricks” som jag har lärd mig på doula kursen, använder jag personligen i vardagen för att hantera stress och smärta. Oftast gäller det bara att öka sin kunskap. Jag tycker att bra förlossningsbetydelse har enorm påverkan på anknytningen till bebisen och anpassning till nya livet, samt oftast nya kroppen. Att vara väl förbered är viktigt för mamma men också för pappa.

Jag älskar att dela min kunskap och hjälpa föräldrar. Och det är därför hösten 2015 har jag med glädje utbildat mig till doula.

Doula Olga Rokicinska – Odis